ORKİDE ÇİÇEĞİNE NASIL BAKILIR
Gün ışığı odanıza dolarken bir çiçeğin mağrur başını güneşe dönüşünü izlemek hangi insana iyi gelmez. Çiçekler ruhumuzu besler, konuşmayı deneyin onlarla size nasıl tomurcuklandığını göreceksiniz. Biraz su verin minnetini kokusunda duyacaksınız. Gülümseyin, yeşiline, kırmızısına hayran hayran bakın, arsızlaşıp çiçeklenecektir.
Orkide Çiçeğinin Özelliği
Orkide çiçeği, dünyada, 800 den fazla tür ve 20 binden fazla cinsi bulunan bir bitki türüdür. Asparagales takımının içinde bulunan bitki ailesidir. Güney Amerika ve and dağlarında yoğun şekilde bulunmaktadır.
Orkide Çiçeğinin Bakımı
Orkide çiçeği diğer çiçek türlerine göre daha farklı ve özel bakım isteyen bir bitki türüdür. Tüm güzelliğiyle birlikte bakımı da bir o kadar zahmetli ve detaylıdır. Siz de orkide çiçeği yetiştirmek istiyorsanız, bu yazımda, orkide çiçeği evde nasıl bakılır, orkide çiçeğinin bakımı nasıl yapılır, orkide çiçeği nasıl büyütülür, orkide çiçeği nasıl bir ortam sever gibi bir çok konuda bilgi sahibi olarak orkide çiçeği nasıl bakılmalı sorusuna cevap bulabileceksiniz.
Orkide Çiçeği Sulama
- Orkide sulama miktarı ve yöntemi
- Orkide sulama sıklığı
- Orkide nem kontrolü
- Orkide suyu kalitesi
- Orkide suyu sıcaklığı
- Orkide sulama saatleri
Orkide çiçeği suyu sever mi, orkide çiçeği nasıl sulanır, gibi sorular orkide yetiştirenlerin ya da yetiştirmeyi düşünenlerin kafasına takılan en önemli konulardan biridir.
Orkide bakımında en hassas nokta; sulama miktarı ve yöntemidir. Orkideler, tropik ya da yarı tropik ormanlarda, ağaçların üzerinde, kökleri havayla temas edecek şekilde yaşarlar. Bu yüzden kökleri gün içerisinde çoğu zaman kurudur. Bu da demek oluyor -ki; sanıldığının aksine, orkide çiçekleri yoğun nemi sevmezler.
Orkidelerinize hafta da 2 ya da 3 defa mevsimi de göz önünde bulundurarak su verebilirsiniz. Tabi mevsimin yanı sıra orkidenizin türü de size sulama süreleri hakkında bilgi verecektir. Evde bakılabilen türlerden olan; Cambrialar, paphiopedilum, phalaenopsis gibi türler nemi severken, cattleya gibi bazı orkide türleri de kuru kalmayı severler.
Ayrıca, tahta bir kurşun kalemi saksının orta kısmına batırıp ara ara kontrol etmek suretiyle ucu kuruduğunda da sulama yapabilirsiniz. Bu yöntem orkideye kaç günde su verilir sorusunun cevabı niteliğindedir.
Orkideler, dinlenmiş ve mineral bakımından zengin suyu severler. Bu sebeple, klorlu su verilmemelidir. Hatta imkanınız varsa yağmur suyu doğası gereğince orkideleriniz için en besleyici sudur.
Orkideleri sularken çiçeklerine ve yapraklarına su değdirmemeye dikkat etmeliyiz. Sulamayı yaparken kök boğazını geçmeyecek şekilde yaparsak yaprak aralarında muhtemelen su olmayacaktır. Ancak, yaprak aralarında su birikmesi durumunda temizlemeniz orkidenizin sağlığı için gereklidir. Hafta da bir defa bir sprey şişesi yardımıyla orkide çiçeğinizin yapraklarına su sıkarak yaprak bakımını gerçekleştirebilirsiniz.
Saksıların altında bulunan haznelerde su birikmemesine özen göstermelisiniz. Biriken suyu hemen boşaltmanız orkidenizin çürümesinin önüne geçecektir.
Sulama suyunuzun orkidenizin bulunduğu ortamla aynı sıcaklıkta olmasına dikkat edin.
Orkidelerinizi sabah ve öğle saatlerinde sulamalısınız. Akşam saatlerinde yaptığınız sulamalar çeşitli bakteri ve mikroorganizma oluşumuna sebebiyet verecektir.
Orkide Toprağı Nasıl Olmalı
Orkide toprağı diğer çiçeklerin toprağından farklı olarak geçirgen ve iri tanelidir. PH değeri 4,5-5,5 aralığında olanlar en uygun olandır.
Orkide Toprağı Hazırlama
Orkide toprağı, odun kömürü kırıntıları, sphagnum yosunu, eğrelti otu, perlit, ponza taşı, ağaç kabukları, strafor köpükler gibi çeşitli malzemelerden oluşur. Bu karışımı, evde kendinizin hazırlaması çok kolay olmayacaktır. Ancak yine de hazır toprak temin edemediğiniz veya kendiniz hazırlamak istediğiniz durumlar için 2 ölçek örneği vermek istiyorum.
Özel Karışım Orkide Toprağı
- karışım; küçük taneli saksı karışımı. Malzemeler 3-6 mm boyutları arasında olmalıdır;
- Bir ölçek perlit
- Dört ölçek köknar ağacı kabuğu ya da hindistan cevizi kabuğu parçacıkları
- Bir ölçek meşe mangal odunu kömürü kırıntıları
- karışım; orta taneli saksı karışımı.
- Karışım ölçekleri aynı olmakla beraber malzeme boyları 6-9 mm arasında olmalıdır.
Orkide Çiçeği Saksı Değişimi
- Orkide çiçeği saksı değiştirme sıklığı
- Orkide çiçeği saksı boyutu
- Orkide çiçeği saksı değiştirme dönemi
Akıllardaki en önemli sorulardan birisi de orkide çiçeği saksısı değiştirme sıklığıdır. Orkideler de sık sık saksı değiştirmeye gerek yoktur. Ortalama 2 yıl saksı değiştirmek için yeterli bir süredir.
Değiştireceğiniz saksının boyutunun eski saksıdan bir boy daha büyük olması 2 yıl için yeterli bir büyüklüktür.
Saksı değiştirme işlemini orkidenizin çiçeksiz olduğu bir dönemde yapmak orkidenin yeni saksıya daha hızlı uyum göstermesi açısından faydalı olacaktır.
Orkide Çiçeği Hangi Ortamda Yetişir
Orkideler, aydınlık, ışık alan ortamları sever. Ancak, bu direkt güneş ışığına maruz kalması demek değildir. Daha çok güneş ışığını doğrudan görmeyen noktaları, yani tül perde arkası gibi, ışığı geçiren fakat sıcaklığa maruz bırakmayan konumları tercih etmelisiniz.
Özellikle tomurcuklanma aşamasında orkidelerinizin bulunduğu ortamın ısısı da oldukça önemlidir. Sıcaklık, gündüzleri 20-25 geceleri ise 18 derece civarında olmalıdır.
Orkidelerinizi klima olan odalarda doğrudan klima havasına maruz kalmayacak şekilde konumlandırmanız gerekmektedir.
Orkidenin Cezbeden Güzelliği
Zarafeti ve asilliğiyle bir çok insanı etkileyen bu bitki türü günümüzde de evlerimizi süslemenin yanı sıra eşsiz bir hediye aracıdır. Bu hediyeyi ölümsüz kılmak için de eksiksiz ve iyi bir bakıma ihtiyaç vardır. Doğru bilgi ve biraz da sevginizle her mevsim yeniden tomurcuklanıp çiçek açacak eşsiz orkidelere sahip olabilirsiniz.