Sukulent Yetiştirmek ve Bakımının Püf Noktaları

Küçük sevimli halleriyle ofislerimizi ve evlerimizi güzelleştiren sukulentlerin dünyasına beraber göz atmaya ne dersiniz?

Bu yazımda sukulent nedir, sukulentlerin özellikleri nelerdir, sukulent bakımında dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir gibi sukulent dünyasıyla ilgili bir çok sorunuzun cevabını bulabileceksiniz. Ayrıca hem bakımının kolaylığı hem de görüntüsünün şirinliğiyle kalbimi fetheden bir kaç sukulent türünü de sizlere tanıtacağım.

O zaman yazımıza minik bir bahçe edasıyla bulunduğu yerleri güzelleştiren sukulentleri tanıtmakla başlayalım.

Sukulent Nedir?

  • Sukulentler diğer adıyla etli bitkiler yaprak, gövde ve köklerinde yüksek oranda su içeren bitki türleridir.
  • Sukulentler halk arasında dikensiz kaktüs olarak da isimlendirilir.
  • Kaktüsler de sukulent ailesine dahildir. Ancak yapısı bir çok sukulent türünden farklılık gösterir.
  • Sukulentler Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya ve Madagaskar da yaygın bir şekilde görülür.

Sukulent Bitkisinin Özellikleri

  • Bu bitki türü yüksek sıcaklıklara dayanabilen ve uzun süre su verilmese de canlılığını koruyan bir bitki türüdür. Dayanıklılığı ve zahmetsiz bakımı sayesinde son yıllar da bir çok insanın çiçek tercihinde ilk sıraya geçmiştir.
  • Sukulentlerin boyutları türlerine göre farklılık göstermekle birlikte şekilleri de çeşitlilik gösterir. Mavi, yeşil, bordo gibi farklı renklerde ki yapraklarıyla cezbedici bir güzelliğe sahiptir.
  • Yapraklarının üzeri mum gibi bir tabaka ve ince tüylerle kaplıdır.
  • Kaktüs türü hariç diğer türleri dikensizdir.
  • Kaktüs türü daha çok çöller de ve tropik iklime sahip bölgelerde görülür.
  • Sukulentler kolay çoğalabilme özelliğine sahiptir. Üstelik çoğaltma işlemini eviniz de çok basit yöntemlerle kendiniz gerçekleştirebilirsiniz. Bir çok insan için hobi halini alan sukulent çoğaltma işlemi sonucunda sevdiğiniz türlerden eksiksiz bir koleksiyon yaratabilirsiniz.

Sukulent Çoğaltma

Yeni başlayanlar için sukulent çoğaltmanın çok basit ve bir o kadar da keyifli iki yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntemler yapraktan ve tohumdan sukulent çoğaltmadır. Sukulent çoğaltmayla ilgili püf noktaları öğrendikten sonra eşsiz güzellikte bebek sukulentlere sahip olmak sizin için çok keyifli ve kolay olacaktır.

Yapraktan Sukulent Çoğaltma

Çoğu sukulent türü yaprakları koparılıp toprağa saplanarak çoğaltılabilir. Buna yapraktan sukulent çoğaltma denir.

Yapraktan sukulent çoğaltma da yaprağın bir kaç gün havadar ve kuru bir yer de bekletilmesi en önemli husustur. Böylece yaprağın kopma noktası nemli kalmayıp tamamen kuruyacak ve bakteri oluşumunun önüne geçildiği için yaprağınız çürümeyecektir.

Yapraktan sukulent çoğaltmada ki bir diğer önemli husus ise sukulent yaprağının kesinlikle toprağın içerisine gömülmemesidir. Toprağın içerisine tamamen gömülen yaprak havasız kalacağı için kısa süre içerisinde çürüyecektir.

Bu iki noktaya dikkat ederek yaprağınızı iri taneli,geçirgen bir toprağın bulunduğu saksıya koyduktan sonra toprağınızı bir sprey yardımıyla su sıkarak nemlendirmeniz gerekir.

Nemlendirme işleminde kullandığınız su mutlaka dinlendirilmiş su olmalıdır. Klorlu su henüz yeni köklenecek olan bitkinize zarar verir.

Bir kaç hafta sukulentinizi gözlemleyin ve toprağı kuruduğunda bir sprey yardımıyla nemlendirin. Toprağın ıslak değil nemli olması burada ki püf noktamızdır. Unutmayalım ki sukulentler doğaları gereği fazla suyu sevmezler.

Tüm bu işlemleri sırasıyla ve püf noktalarına dikkat ederek yaparsanız yaklaşık 2-3 hafta içerisinde sukulent yaprağınızın filizlendiğini göreceksiniz.

Filiz vermeye başladıktan sonra saksıya köklenmesi için koyduğunuz ilk yaprağın çürüdüğünü göreceksiniz. Köklenme işlemi tamamlandıktan sonra artık yeni bir sukulentiniz olacaktır. Çürüyen yaprağınızı yeni bebek sukulentiniden ayırıp bu sukulenti geçirgen topraklı uygun bir saksıya dikerek düzenli bakımını gerçekleştirebilirsiniz.

Sukulent bakımıyla ilgili püf noktaları yazımın ilerleyen kısımlarında detaylı bir şekilde anlatacağım.

Sukulent çoğaltma da mevsim olarak ilkbahar aylarını tercih edebilirsiniz. Bahar gelirken sizinle beraber çiçeklerinizin de tazelenmesi enerjinizi yükseltecektir.

Yapraktan sukulent çoğaltma da bazı türlerde yapraklar çok kolay bir şekilde gövdeden ayrılırken bazı türlerde yapraklar aynı kolaylığı göstermez. Bu gibi durumlar da  gövdeye ve yaprağa zarar vermeden köklendirme işlemini gerçekleştirecek yaprağı koparmalıyız. Gövdesi kalın ya da dikenli olan sukulent türlerinde yaprağı elimizle koparamadığımız durumlarda ise alkolle sterilizasyonu gerçekleştirilmiş bir bıçak yardımıyla keserek ayırma işlemini gerçekleştirebiliriz.

Tohumdan Sukulent Çoğaltma

Tohum yöntemiyle sukulent çoğaltma da evlerinde sukulentlerini çoğaltmak isteyenlerin kolaylıkla yapabileceği bir yöntemdir. Burada önemli olan tohumlarınızı güvenilir bir yerden temin etmeniz ve kalitesinden emin olmanızdır.

Altı delik bir kaba perlit ve hindistan cevizi kabuğu karışımından oluşan kendi yaptığınız bir toprağı  koyabileceğiniz gibi isterseniz de sukulentler için hazır satılan toprak karışımlarından da koyabilirsiniz. Burada bizim için önemli olan toprağın geçirgen yapısının fazla suyu kabın deliklerinden bırakarak toprağın ıslak değil nemli kalmasını sağlamasıdır.

Toprağımızı hazırladıktan sonra üretmek istediğiniz sukulent türünün tohumlarını serpip bir sprey şişesi yardımıyla toprağımızı suyla nemlendiriyoruz. Dönem dönem toprağın kuruluk oranını gözlemleyip nemlendirme işlemine devam ediyoruz.

Unutulmamalıdır ki tohumdan sukulent çoğaltma işlemi yapraktan sukulent çoğaltma işlemine göre biraz daha uzun zaman alan ve daha meşakatli bir işlemdir. Ama tüm bu emeğin karşılığında minik sukulentlerinizin toprağın üzerinde filizlendiğini görmek de sizin için eşsiz bir deneyim olacaktır.

Sukulent Bakımı

Sukulent bakımında en hassas konuların başında sukulent sulama sıklığı, sukulent toprağının niteliği ve sukulentlerinizin bulunduğu ortam gelmektedir. Doğru şekilde konumlandırılmış doğru sıklıkla sulanan ve verimli bir topraktan beslenen bir sukulent çok uzun yıllar evinizin veya ofisinizin bir parçası olarak yaşamını sürdürmeye devam edecektir.

  • Sukulentler genel olarak öğle güneşi gibi kuvvetli ışığı değil aydınlık ya da az aydınlık yerleri tercih ederler.
  • Sukulentlerin bulunduğu odanın sıcaklığı da oldukça önemlidir. Doğrudan güneşe maruz kalmayı sevmemelerinin yanı sıra çok soğuk ortamlarda onlar için uygun değildir.
  • Sukulentlerinizi havasız ortamlarda bırakmaktan kaçınmalısınız. Her canlı gibi onların da oksijene ihtiyaç duyduğunu asla unutmayın ve gün içerisinde sıcaklığın uygun olduğu saatlerde bulundukları ortamı mutlaka havalandırın.
  • Sukulent kaktüsler kışı tamamen uykuda geçirirler bu yüzden suya çok fazla ihtiyaç duymazlar. Kış aylarında 20 günde bir sulanmaları sukulentleriniz için yeterli olacaktır.
  • Ancak yazın toprağın nem durumuna göre sukulentlerinizi hafta da bir kez sulamanız gerekecektir. Sukulentlerinize verdiğiniz suyun dinlenmiş su olmasına dikkat etmelisiniz. Klorlu su bitkiniz için oldukça zararlıdır.
  • Sulama yaptıktan sonra saksının alt haznesinde su kalmamasına özen göstermelisiniz. Saksının altında kalan su bitki köklerinizin hızla çürümesine sebep olacaktır.
  • Sukulent toprağı diğer bitki türlerinin toprağından farklı olarak geçirgen bir yapıya sahiptir. Bu sayede fazla su geçirgen toprak aracılığıyla süzülecek ve geride nemli bir toprak kalacaktır.
  • Sukulent toprağının yılda bir kez değiştirilmesi gerekir.

Bakımı En Kolay Sukulent Türleri

Aloe Vera

Sukulent türleri arasında hepimizin en iyi bildiği tür herhalde Aloe Vera dır. Yüksek oranda nemlendirici ve besleyici özelliği sebebiyle kozmetik dünyasının vazgeçilmezi haline gelen aloe vera cilt yanıklarına ve yaralara iyi gelen yapısı sayesinde de kısa sürede medical dünyanında vazgeçilmezleri arasında yerini almıştır.

Aloe Veranın olgunlaşmış yapraklarını kesip ikiye ayırdığınız da içerisinden çıkan jelimsi yapıyı doğrudan krem gibi cildinize uygulayabilirsiniz. Ama bunu yapmadan önce cilt hassasiyetiniz olup olmadığını test etmenizi öneririm.

Özetle aloe vera bir süs bitkisinin olmasını çok ötesinde hayatınızı güzelleştiren ve kolaylaştıran bir türdür. Üstelik bakımı da oldukça kolaydır.

Haworthia Fasciata

Haworthia Fasciata diğer bir adıyla Aşkın Gözyaşları. İsminin cezbediliciğinin yanı sıra bakımının kolaylığıyla da evlerimizin başköşesinde yerini alan türlerden birisidir.

Bu sukulent çeşidi bodurdur, boyuna değil enine büyür. Saksı seçimi de buna uygun olarak uzun değil geniş yapılmalıdır. Böylece uzun yıllar evimizi güzelleştirmeye decam edecektir.

Senecio Rowleyanus

Taze bezelye görünümüyle, doğal ortamında yerlere kadar uzanarak toprağı halı gibi kaplayan muhteşem bir görüntüye sahiptir.

Çiçeklenmesi yaz aylarında olur ve kokusu tarçını andırır.

Geçirgen bir toprak, seyrek sulama ve günde bir kaç saat güneş ışığıyla sarkıcı bir saksıdan filizlenerek bulunduğunuz ortamı güzelleştirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

css.php

Twitter

dolukafa

Instagram

dolukafa

Youtube

dolukafa

Telegram

dolukafa